NOS NieuwsAangepast

China onthult censuurregels voor games

Colony of Gamers - CC BY-NC 2.0

China is een land waar lang niet alles mag: bloggen is moeilijk, porno kijken ook. Vandaag werd bekend waaraan een game moet voldoen, voordat hij in China mag worden verkocht. Het is een aardige waslijst geworden.

Sinds begin dit jaar laat China buitenlandse spelcomputers het land binnen. Op buitenlandse games moest nog even worden gewacht. Eerst moest er nog een lijst komen met regels waaraan de games moeten voldoen. Die lijst is er nu, en dit staat erin:

Alles mag, behalve:

Alles wat de Chinese grondwet schendt.Alles wat de Chinese nationale eenheid, soevereiniteit en territoriale integriteit bedreigt.Alles wat China's reputatie, veiligheid of belangen schaadt.Alles wat aanzet tot raciale of etnische haat.Alles wat etnische tradities en culturen schaadt.Alles wat China's beleid ten aanzien van godsdienst schaadt door het propageren van een cultus of bijgeloof.Alles wat aanzet tot obsceniteit, drugsgebruik, geweld of gokken.Alles wat de publieke moraal of de Chinese cultuur en tradities schaadt.Alles wat beledigend is of laster.Alles wat de rechten van anderen schendt.Alle inhoud die aan gokken is gerelateerd.Alle andere inhoud die in strijd is met de Chinese wet.

Kortom, lastig lastig lastig. Het cultuurdepartement van de overheid keurt de games aan de hand van de lijst.

Knippen en plakken

Hoewel moeilijk is te zeggen hoe dit in de praktijk gaat werken, is er weinig reden om hoopvol te zijn. In de buitenlandse films die China bereiken wordt vaak behoorlijk geknipt en geplakt. Ook zijn er jaarlijks maximaal 34 buitenlandse films te zien in de bioscoop. Knippen en plakken is in games wel een stuk lastiger.

Het enige positieve nieuws is eigenlijk dat het keuren van de games niet langer dan twintig dagen mag duren. Ook moet het departement duidelijk aangegeven waarom een game wordt geweigerd. Op die manier krijgen ontwikkelaars in ieder geval de kans om de game aan te passen en opnieuw uit te brengen.

De Chinese Minister van Cultuur Cai Wun legt nog even uit waarom hij zulke strenge regels nodig vindt. "We willen het raam op een kier zetten voor een beetje frisse lucht, maar we hebben nog steeds een hor nodig tegen de muggen."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl