NOS NieuwsAangepast

VKontakte-oprichter: netwerk buiten Rusland

De directeur en oprichter van VKontakte, het 'Russische Facebook', is ontslagen. Volgens Pavel Durov (29) is hij de laan uitgestuurd om plaats te maken voor handlangers van het Kremlin. Durov zei vorige week dat hij maandenlang onder druk is gezet door de Russische geheime dienst FSB om persoonlijke informatie van gebruikers te geven.

TechCrunch - Flickr / Creative Commons by 2.0

Het ging dan vooral om gegevens van leden van de oppositie, zoals Aleksej Navalny, en leden van de VKontakte-groep Euromaidan. Die organisatie is vooral bekend geworden van de anti-regeringsprotesten in Kiev.

Wat nu?

Die gegevens gaf hij niet en dus moest hij wijken. Dus wat nu? "Het zit er dik in dat ik dit jaar een nieuw mobiel sociaal netwerk bouw", zei hij tegen TechCrunch. Buiten Rusland. Volgens TechCrunch wil Durov voortbouwen op de basis die hij met de app Telegram al heeft gelegd. Die berichtenapp is vooral populair vanwege de privacy: alle berichten zouden sterk versleuteld worden verstuurd.

En Durov is meteen uit Rusland vertrokken. "Op dit moment is internetbusiness onmogelijk in het land."

Ontslagbrief

"Vanaf vandaag is VKontakte compleet in handen van Igor Sechin en Alisher Usmanov", schreef Durov op zijn VKontakte-pagina. Beiden zijn aanhangers van Poetin.

Hoofdkwartier van VKontakte in St. Petersburg - AFP

Durov hoorde van zijn ontslag in de media. Hij had 21 maart een ontslagbrief naar de raad van bestuur geschreven, waarin hij aankondigde op 1 april op te stappen. In de brief schreef Durov dat het steeds moeilijker werd om de "principes te verdedigen die de basis vormen van het sociale netwerk".

Een paar dagen later trok Durov de brief in. Maar volgens de raad van bestuur deed hij dat niet volgens de regels en bleef de brief daarom van kracht. Er gold een opzegtermijn van een maand en die is nu voorbij. Daarom konden ze niet anders dan hem ontslaan.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl