Klimseizoen Mount Everest nu echt in gevaar

Het klimseizoen van de Mount Everest lijkt over voordat het begonnen is. De meeste sherpa's hebben besloten om het basiskamp van de Mount Everest te verlaten. Ze doen dit vooral uit respect voor hun collega's die afgelopen vrijdag op de berg omkwamen bij een lawine.

"We hebben vanmiddag lang bij elkaar gezeten en besloten om dit jaar niet meer te klimmen", zei sherpa Tulsi Gurung vandaag. "Alle sherpa's zijn het daarmee eens. Sommige sherpa's zijn al vertrokken; anderen gaan komende week", aldus Gurung, wiens broer nog wordt vermist.

En zonder sherpa's is het vrijwel onmogelijk voor klimnmers om de top te bereiken.

Eerste expeditie afgeblazen

En nu is er ook al een expeditiebedrijf dat de aanstaande klimtocht heeft afgeblazen. Er zouden zes mensen meegaan. "Ons team leeft mee met de sherpa-gemeenschap en we willen dat iedereen in alle rust om z'n verloren dierbaren kan rouwen", staat op de website.

Afgelopen vrijdag maakten de sherpa's de berg gereed voor het aanstaande klimseizoen, toen ze werden getroffen door een lawine. Tot nu toe werden dertien doden gevonden, drie sherpa's zijn nog vermist. Daarmee is het de dodelijkste lawine ooit op Mount Everest.

De lawine - AFP

De meeste klimmers die nu in het basiskamp zitten, blijven daar nog even, hopend dat ze komende week toch kunnen beginnen aan de tocht. Klimmers betalen soms tot 65.000 euro om de top van de hoogste berg ter wereld te bereiken.

Miljoenenindustrie

De belangenvereniging van de berggidsen wil nog wel verder onderhandelen met de sherpa's en de regering. Een totale boycot zou de Nepalese economie en het bergbeklimmen behoorlijk schaden. Voor Nepal is de beklimming van de Mount Everest een miljoenenindustrie geworden.

Het ongeluk legt dan ook een smeulende kwestie bloot: de onvrede van veel sherpa's over de verdeling van de inkomsten. Daarom kwamen ze zondag met een aantal eisen aan de regering, die vandaag voor een deel ingewilligd werden. Maar dat is dus niet genoeg voor de gidsen.

"Voor ons is het onmogelijk om verder te gaan met klimmen terwijl drie van onze vrienden nog onder de sneeuw liggen. We willen ze eren".

Lichaam van Ang Kaji Sherpa - EPA

Of het klimseizoen dus definitief van de baan is, is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als alle sherpa's echt vertrokken zijn.

Door: Maarten en Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl