NOS NieuwsAangepast

Eén website: honderd moorden

Onder de actieve gebruikers van de extreemrechtse website Stormfront bevinden zich tien moordenaars die samen bijna honderd doden op hun geweten hebben. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie deed naar Stomfront.org.

De Southern Poverty Law Center (SPLC) deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar de geregistreerde gebruikers van Stormfront. Het forum schrijft zelf dat het opkomt voor de waarden van de 'bedreigde blanke minderheid'.

Twee jaar onderzoek

Afgelopen zondag was er weer een gebruiker van de website die op gewelddadige wijze van zich liet horen. Frazier Glenn Miller wordt ervan verdacht drie mensen te hebben gedood in een joods centrum in Kansas City. Hij is een geregistreerde gebruiker van Stormfront en voormalig leider van de Ku Klux Klan.

Stormfront-oprichter Don Black zegt tegen The Daily Beast dat hij baalt van moordenaars als Miller. "We hebben al genoeg problemen met het beeld dat over ons is geschapen en dan bevestigd zo'n moordzuchtige mafkees dat beeld ook nog eens".

Beruchte gebruikers

"We kennen de mensen die deze misdaden plegen, en deze website is waar zij zich ophouden", zegt Heidi Beirich van de SPLC tegen Business Insider. Het rapport noemt Stormfront "de grootste haat-site van de wereld" en "een broedplaats voor gestoorden en moordenaars".

Bekende en vooral beruchte gebruikers van de site zijn Anders Breivik en Wade Michael Page. Breivik doodde 77 mensen op het Noorse eiland Utøya en Page vermoorde in 2012 zes mensen bij een Sikh tempel. Hij zag de bebaarde Sikh's aan voor moslims.

De site heeft bijna 300.000 gebruikers waarvan maar een klein deel erg actief is. Minder dan 1800 mensen loggen dagelijks in. In deze database werden tien moordenaars gevonden die worden verdacht van zogenaamde hate-crimes. Dat zijn gewelddadige misdaden die worden gemotiveerd door racisme of vooroordelen.

First amendment

Het gaat 'maar' om tien moordenaars en toch denken de onderzoekers dat de link naar de website belangrijk is. Volgens de SPLC laat het zien dat de website een platform biedt voor mensen die deze misdaden plegen.

Mark Potok, die meeschreef aan het onderzoek, zegt dat sites als Stormfront worden beschermd door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet omdat er geen concrete misdaden worden beraamd. In het eerste amendement zijn onder meer godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting vastgelegd.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl