NOS NieuwsAangepast

Erdogan sleept sociale media voor rechter

De Turkse premier Erdogan sleept Twitter en Youtube voor de rechter, omdat de sociale media zijn rechten zouden schenden. Hij eist nu bij de rechter 50.000 lira compensatie, zo'n 20.000 euro.

In maart werden op de sociale media in het geheim opgenomen gesprekken van Erdogan gezet. Daarin was onder meer te horen dat Erdogan zijn zoon opdracht gaf om grote geldbedragen veilig te stellen. Volgens de premier zijn de gesprekken gemanipuleerd.

Links verwijderen

Erdogan eiste dat Twitter een aantal links naar de video's zou verwijderen, maar het bedrijf weigerde mee te werken. Daarop besloot Erdogan Twitter en YouTube te blokkeren. Hij zei dat hij van plan was "Twitter weg te vagen". De blokkades hadden overigens niet veel nut, want veel mensen wisten ze vrij eenvoudig te omzeilen.

De rechter besloot begin april dat de blokkades op Twitter en YouTube moesten worden opgeheven. Erdogan zei toen dat hij de uitspraak van het Hooggerechtshof niet respecteerde, maar stelde Twitter wel weer open. De premier stapt nu dus naar datzelfde Hooggerechtshof om compensatie te eisen.

Belasting betalen

Twitter sprak deze week met regeringsvertegenwoordigers in een poging een eind te maken aan de ruzie. Erdogan eist dat het bedrijf belasting gaat betalen in Turkije en er een kantoor opent, maar daarover zijn nog geen afspraken gemaakt. YouTube is voor de Turken nog altijd onbereikbaar.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl