NOS NieuwsAangepast

Breaking Bad in Duitsland: crystal meth populair

Breaking Bad in Duitsland: steeds meer Duitsers zitten aan de crystal meth. Vooral aan de grens met Tsjechië rukt de drug op.

In 2005 bestond crystal meth nog amper in Duitsland. Maar de laatste acht jaar neemt het gebruik elk jaar toe. De drug werd 3847 keer in beslag genomen vorig jaar, 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Ook ontmantelde de politie in 2013 negen laboratoria waar de synthetische drug werd gemaakt.

Crystal meth is een gevaarlijke drugs: je krijgt er energie en zelfvertrouwen van, maar binnen een half jaar kan je zowel je tanden als je verstand verliezen. In Duitsland is de drug inmiddels populairder dan heroïne, dat jarenlang samen met wiet het meest werd gebruikt bij onze oosterburen.

Walter White tussen zijn meth. In Breaking Bad besluit een scheikundeleraar met kanker om crystal meth te gaan produceren. Hier meer.

Breaking Bad

Ja, we kunnen er niet omheen, de vergelijking met de serie Breaking Bad. Volgens Roland Härtel-Petr, die begin dit jaar een boek uitbracht over de meth-epidemie, is meth sinds Breaking Bad bij jonge mensen opeens hip.

De drug blijkt opvallend vaak gebruikt te worden door mensen uit de middenklasse - het zijn niet allemaal tandeloze junkies. Het is de drug van onze tijd, zeggen ze in Duitsland. Mensen willen meer doen in minder tijd, betere seks, afvallen. Maar dat heeft een prijs: in 2013 nam het aantal drugsdoden in Duitsland voor het eerst in jaren weer toe: 1002 mensen overleden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl