NOS NieuwsAangepast

Universiteiten niet in paniek om late inschrijvingen

Bijna lege collegezaal - ANP

De vereniging van universiteiten VSNU roept nieuwe studenten zich zo snel mogelijk in te schrijven voor hun studie. Dit jaar is de deadline voor inschrijving op universiteiten en hogescholen al op 1 mei; eerder was dat altijd pas op 1 september. Naar schatting 20.000 scholieren dreigen de deadline te missen.

Volgens de VSNU hebben nu 46.800 studenten zich ingeschreven. Vorig jaar waren dat er, een paar weken voor de deadline, 63.000. "Het zou kunnen dat heel veel studenten zich in de laatste twee weken gaan inschrijven, dat zien we wel vaker", zegt de vereniging van universiteiten. "Het idee dat je vóór je eindexamen al een studie moet kiezen, is misschien even wennen."

Geen zorgen

Universiteiten maken zich trouwens iets minder zorgen:

Universiteit Groningen

Vindt het niks nieuws: "Er wordt heel vaak op het laatste moment ingeschreven." Het aantal aanmeldingen blijft wel achter vergeleken bij vorig jaar.

VU Amsterdam

Maakt zich ook niet druk. Ze lopen op koers met het aantal inschrijvingen, maar hebben studenten actief herinnerd aan de vervroegde inschrijfdatum. "We verwachten de komende twee weken nog een run op de inschrijvingen. We maken ons absoluut geen zorgen."

Universiteit Wageningen

Snapt de ophef niet. "1 mei is niet een heel relevante datum. Op onze universiteit maakt het niet uit of je voor of na 1 mei inschrijft, je wordt alsnog toegelaten", aldus Wageningen. "Ik snap de VSNU ook niet, is dit een PR-ding voor hen of is het daadwerkelijk een probleem?"

Universiteit Leiden

Heeft nu 3800 inschrijvingen, als het in dit tempo doorgaat, hebben ze zelfs meer eerstejaarsstudenten dan voorgaande jaren. "We hebben ook een coulante regeling: ook in mei kunnen studenten gewoon nog inschrijven en worden toegelaten."

Radboud Universiteit Nijmegen

Heeft 2 procent minder aanmeldingen dan vorig jaar. "De komende twee weken schrijven nog veel mensen zich in. We maken ons geen zorgen en wachten nog even af."

Universiteit Twente

Ziet geen verschil met het aantal inschrijvingen vorig jaar.

Universiteit van Tilburg

Weet pas meer op 1 mei, maar maakt zich geen zorgen.

Scholierenorganisatie LAKS maakt zich wel druk: "Het is echt een heel groot probleem dat eenderde van de middelbare scholieren zich nog niet heeft aangemeld voor z'n vervolgopleiding. Instellingen mogen je zonder pardon weigeren als je je na 1 mei inschrijft."

Ook na 1 mei

De deadline is op 1 mei gezet zodat universiteiten 4 maanden de tijd hebben om toelatingsgesprekken te voeren. Die gesprekken werden voorheen niet gehouden. Nu is er dus de studiekeuzecheck, waarbij opleidingen en studenten kunnen kijken of de studie bij je past.

Toch is het niet zo dat je na 1 mei helemaal niet meer op de opleiding komt. Je komt in dezelfde procedure terecht als degenen die zich voor 1 mei hebben ingeschreven, dat betekent dus dat je eenzelfde soort gesprek krijgt. Het voordeel is alleen dat als je voor 1 mei inschrijft, je al sneller zeker bent van een toelating.

Flickr: Amaury Henderick

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl