NOS NieuwsAangepast

Nieuwe uitvinder Bitcoin aangewezen

De voorbarige cover van Newsweek - Newsweek

De uitvinder van Bitcoin is niet Satoshi Nakamoto, maar Nick Szabo, een blogger en oud-professor. Dat zeggen Engelse onderzoekers.

Wie er achter de digitale munt zit, is één van de grote internetmysteries van het afgelopen jaar. Het Bitcoin-systeem, dat bestaat uit een reeks wiskundige formules waaruit Bitcoins gemaakt en uitgewisseld kunnen worden, werd voor het eerst voorgesteld in een paper en ondertekend door ene Satoshi Nakamoto.

Ja, toch niet

Lang werd aangenomen dat het een schuilnaam was, omdat de uitvinder anoniem wilde blijven. Newsweek leek de uitvinder te hebben ontmaskerd. Die man heette ook echt Satoshi Nakamoto, maar Nakamoto blijft resoluut ontkennen dat hij het systeem heeft uitgevonden. Op internet werd Nakamoto snel afgestreept als de uitvinder.

Na lang onderzoek is er een lijst ontstaan van elf hoofdverdachten. Jack Grieve, leider van 'project Bitcoin', liet publicaties van de elf hoofdverdachten vergelijken. Hun schrijfwijze werd vergeleken met die van de Bitcoin-paper. Daar kwam één bijna perfecte match uit: Nick Szabo.

Blogger

Szabo wordt al vaker genoemd als mogelijke uitvinder en heeft al tegen Wired gezegd dat hij niet de schrijver is. Vooral de overeenkomsten in het gebruik van interpunctie en bepaalde zinsneden zijn uiterst verdacht, zeggen de onderzoekers. Ook komt zijn profiel goed overeen met die van de mogelijke uitvinder: Szabo is een frequent blogger over onderwerpen als cryptografie en economie. Hij was professor aan de George Washington University.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl