NOS NieuwsAangepast

'Baardhype voorbij door evolutie'

Reden tot paniek voor baarddragend manvolk:de baardhype is over zijn hoogtepunt heen, volgens onderzoek van de University of South Wales in Sydney.

Vrouwen vinden baarden aantrekkelijk, mits ze een beetje zeldzaam zijn. Als de complete trein vol staat met bebaarde starbucksdrinkers, is een baard een stuk minder begeerlijk. Volgens de onderzoekers is dit effect evolutionair bepaald.

Netjes geschoren?

De onderzoekers lieten 1.453 vrouwen en 213 mannen een serie pasfoto's zien van mannen. Sommige mannen hadden zich netjes geschoren, anderen hadden stoppeltjes of een volle baard. Sommige testpersonen kregen een serie foto's te zien met maar een paar baarden, maar anderen kregen juist meer baarden te zien. Hoe meer baarden er in de fotoserie zaten, hoe minder aantrekkelijk ze volgens de testpersonen waren. Dat effect werkt andersom trouwens ook.

Wanneer er dus veel baarden gedragen worden, dan kantelt het evenwicht en raakt minder gezichtsbeharing weer in de mode. De onderzoekers wijten dit aan een evolutionair effect: negatieve frequentie-afhankelijke selectie. Volgens hen is de baard dus weer op zijn retour.

Baardhype

De baardhype bereikte afgelopen zomer zijn hoogtepunt. De baard van Jeremy Paxman zorgde in Groot-Brittannië voor een relletje op Twitter. In Nederland keerde minister Ronald Plasterk met een baard terug van vakantie. Ook onze eigen Jeroen Tjepkema droeg korte tijd een baard.

.

Volgens de BBC begon de hype bij filmsterren als Ben Affleck en George Clooney. Zij namen vorig jaar allebei ongeschoren een Oscar in ontvangst.

.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl