NOS NieuwsAangepast

Zwaardere delicten vaker naar Halt: leerzamer dan taakstraf

Het aantal jongeren dat wordt doorverwezen naar Halt is ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar het zijn wel vaak zwaardere zaken. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Stichting Halt. Het gaat dan onder meer om mishandeling of belediging van een ambtenaar.

Die jongeren kregen voorheen een taakstraf van het OM, maar nu dus een Halt-straf. Dat betekent dat ze excuses moeten maken aan hun slachtoffer, de schade vergoeden of specifieke leeropdrachten maken. Het is dus de bedoeling dat ze geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag.

Leerzaam

Volgens de stichting is een Halt-straf leerzamer dan een taakstraf. "Juist in zwaardere zaken is het herstellen van de relatie tussen dader en slachtoffer van cruciaal belang. Hier leert de jongere veel van en het slachtoffer heeft de mogelijkheid om zijn verhaal kwijt te kunnen."

De bedoeling is dat jeugdcriminaliteit afneemt door "bewustwording en gedragsbeïnvloeding van jongeren en hun ouders".

Vuurwerk

De cijfers gelden ook bij vuurwerkstraffen: zwaardere delicten gingen ook vaker naar Halt. De afgelopen jaarwisselingen werden 1644 jongeren naar Halt verwezen, voor illegaal vuurwerk en het te vroeg afsteken van vuurwerk. Dat is 15 procent meer dan in 2012.

In totaal werden vorig jaar 16.820 jongeren naar Halt verwezen, voor schoolverzuim, winkeldiefstal en vernieling. In driekwart van de gevallen ging het om jongens, de rest dus meisjes. Jongens kwamen voor zaken als vandalisme, meisjes meer voor spijbelen en winkeldiefstal.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl