NOS NieuwsAangepast

Studenten UvA frauderen bij toetsen

Fraude bij de Universiteit van Amsterdam. En niet door een professor of hoogleraar, maar door zo'n vierhonderd eerstejaars studenten Economie en Bedrijfskunde. Ze hebben massaal gefraudeerd bij toetsen op de computer, weet Folia.

De studenten krijgen met wekelijkse toetsen de kans alvast een half punt te verdienen voor hun tentamen. Maar het was nogal makkelijk om die punten binnen te slepen.

Als je de toets maakte in twee verschillende browsers, kon je in de ene browser alvast de goede antwoorden checken. In de andere browser kon je die vervolgens invullen. De als laatst ingevulde antwoorden telden.

Experimenteren

Waterdicht natuurlijk, tot ze er bij de UvA achterkwamen dat de studenten de toets sneller maakten dan ervaren docenten. Alle toetsen van de studenten zijn ongeldig verklaard.

Het programma voor de computertoetsen wordt bij meer vakken gebruikt. De universiteit onderzoekt of daar ook fraude is gepleegd. "We zitten met de inzet van digitale toetsen op dit moment in een experimenteerfase", vertelt Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. "Dat studenten het dan af en toe lukt om door de mazen heen te glippen, is helaas onvermijdelijk."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl