NOS NieuwsAangepast

"Geen Sovjet-tanks in Berlijn!"

De tanks bij het monument in de Großer Tiergarten in Berlijn - Google Maps

Als het aan sensatiekranten Bild en BZ ligt, verdwijnen de Sovjet-tanks van een monument in de binnenstad van Berlijn. De twee kranten vinden het door de crisis in Oekraïne niet meer gepast dat er twee Russische tanks in de stad staan.

De tanks staan symbool voor de bevrijding van Berlijn door Sovjet-troepen in de Tweede Wereldoorlog. Maar de kranten associëren het met iets anders. "In een tijd waarin de Russische tanks het vrije Europa bedreigen willen we deze tanks niet meer bij de Brandenburger Tor," schrijft Bild.

Petitie

De kranten zijn een petitie begonnen. Ze roepen hun lezers op om de tekst uit de krant te knippen en op te sturen naar de Bundestag, het Duitse parlement. Voorlopig hebben er nog geen parlementsleden op de actie gereageerd.

Duitsland-correspondent Tim de Wit verwacht niet dat de Bundestag de tanks zomaar laat weghalen. "De tanks zijn een beroemd monument in Duitsland en daarbij zijn ze ook de Russen dierbaar. De Russen schrijven de bevrijding van Berlijn voor een groot deel op hun conto. En Duitsland zit niet op een escalatie met Rusland te wachten."

Bronzen Sovjet-soldaat

Dat Rusland geïrriteerd kan reageren op soortgelijke acties bleek in 2007. Toen verplaatste Estland een bronzen beeld van een militair van het Rode Leger in de hoofdstad Tallinn. Het monument moest van de binnenstad uitwijken naar een begraafplaats aan de rand van de stad. Er braken destijds rellen uit waarbij zelfs een dode viel.

De Russische minister van Defensie Sergej Lavrov noemde de verplaatsing van het monument toen "heiligschennis" en "onmenselijk". Hij kondigde aan dat het Estse besluit serieuze gevolgen zou hebben. "Ook voor de Europese Unie, dat Estland als lidstaat in haar boezem heeft gesloten."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl