NOS NieuwsAangepast

Passagiers houden uitzetting van vluchteling tegen

Ghader Ghalamere - Facebook / stoppa utvisningen av ghader

Een sterk staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid in Zweden: passagiers weigerden hun riemen vast te doen en dus kon hun vliegtuig niet opstijgen. Waarom? Aan boord van het vliegtuig zat een uitgeprocedeerde vluchteling, klaar om naar Iran te worden gevlogen. Zijn medepassagiers waren het niet eens met zijn uitzetting.

Ghader Ghalamere is een Koerdisch-Iraanse vluchteling die Iran jaren geleden ontvluchtte uit angst voor de doodstraf. Ghalamere vertelt het Zweedse Aftonbladet dat hij vijf jaar lang in Noord-Irak tegen het Iraanse regime vocht. "Er is een wet in Iran die zegt dat iedereen die tegen het Iraanse regime heeft gevochten, met wapens moet worden gedood", zegt Ghalamere.

Gezin

Ghalamere heeft samen met de Turks-Zweedse Fatemeh een gezin met twee kinderen. Hij had een tijdelijke verblijfsvergunning, omdat kinderen niet zonder hun vader kunnen.

Toen Ghalamere een nieuwe verblijfsvergunning wilde aanvragen, vertrok hij naar Noorwegen. Volgens de Zweedse wet moet zo'n aanvraag namelijk vanuit het buitenland worden gedaan. Na twee weken keerde hij, zonder succes, terug naar Zweden. De immigratiedienst in Zweden vatte die twee weken in Noorwegen op als bewijs dat zijn twee kinderen best zonder hem kunnen. Ghalamere kwam alsnog op de deportatielijst. Hij moest terug naar Iran.

Op het vliegtuig

Donderdag zou Ghalamere naar Iran worden gevlogen. In de vertrekhal was een actie op touw gezet door familie, vrienden en andere vrijwilligers. Zij vertelden aan de andere passagiers wat er met Ghalamere zou gebeuren als hij in Iran aan zou komen.

De medepassagiers van Ghalamere besloten daarop om massaal hun gordel niet om te doen. De piloten voelden zich daardoor genoodzaakt om het vliegtuig aan de grond te houden.

Staking

Ghalamere werd van boord gehaald en teruggebracht naar het detentiecentrum. Zweden is nog steeds van plan om hem te deporteren. Daarom is hij in hongerstaking gegaan.

FARR, een Zweedse Vluchtelingenorganisatie, heeft voor morgen twee demonstraties georganiseerd tegen zijn uitzetting. "Niemand die deze familie ziet kan eraan twijfelen dat uitzetting van de vader, de kinderen zal schaden", zegt Sanna Vestin, voorzitster van FARR.

Er is ook een Facebook-groep die probeert te voorkomen dat Ghalamere alsnog wordt gedeporteerd.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl