NOS NieuwsAangepast

Gas geven bij ingrijpen klimaat

Er zijn nog veel meer maatregelen nodig om de temperatuur op aarde deze eeuw niet verder dan 2 graden te laten stijgen. Het klimaatpanel van de VN schrijft in een rapport dat er snel meer schone energie moet worden gebruikt. Gas geven dus, en snel een beetje.

"We kunnen ons niet nog tien jaar verliezen," zegt Ottmar Edenhofer, die mee schreef aan het rapport: "Als we nog later beginnen, dan worden klimaatmaatregelen wel heel duur."

De afgelopen tien jaar steeg de CO2 uitstoot harder dan ooit. Maatregelen, vooral in de westerse wereld, wisten de wereldwijde welvaartsstijging niet te compenseren.

Om het doel van maximaal 2 graden temperatuurstijging te halen moet de uitstoot in 2030 niet hoger zijn dan die uit 2010. Daarna moet de uitstoot verder dalen. Dat kan alleen als we met z'n allen van fossiele brandstoffen afstappen, staat in het rapport. Windenergie, biomassa en zonnecellen zijn volgens de VN de toekomst.

Aan het rapport schreven 411 wetenschappers mee, waaronder 8 Nederlanders. Het rapport wordt eens in de zeven jaar geschreven.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl