NOS NieuwsAangepast

Indiase politici: de strop voor ontrouwe vrouwen

Vorige week werden in India drie mannen ter dood veroordeeld voor het verkrachten van een vrouw. Een gevolg van de nieuwe wet in het land: mannen die zich vaker schuldig maken aan seksuele misdaden, krijgen de doodstraf. Maar niet alle politici zijn het met die wet eens, blijkt tijdens de verkiezingen in het land.

Zoals Mulayam Singh Yadav, een van de leiders van de Socialistische Partij (SP). Hij zei donderdag dat vrouwen die buiten het huwelijk seks hebben, opgehangen moeten worden en dat mannen die vrouwen verkrachten, vergeven moeten worden voor hun fouten. Yadav zei dat bij een verkiezingsbijeenkomst in Uttar Pradesh. En als hij minister-president wordt, veegt hij de nieuwe wet van tafel. "Jongens maken nou eenmaal fouten", is zijn idee.

AFP

"Vrouwen zijn ook schuldig"

Vrouwenrechtengroeperingen buitelden over elkaar heen om zijn woorden te veroordelen, en de volgende dag krabbelde Yadav inderdaad terug. "Ik ben tegen verkrachting", zei hij op een andere verkiezingsbijeenkomst. "Onschuldige mensen zouden niet opgehangen moeten worden. Ik zat fout."

Maar toen deed een andere leider van de SP stof opwaaien. "Volgens de islam is de straf voor verkrachting ophanging. Maar alleen voor mannen. Terwijl vrouwen ook schuldig zijn", zei Abu Azmi. "Elke vrouw die met een man meegaat, uit vrije wil of gedwongen, getrouwd of vrijgezel, moet opgehangen worden. Beiden moeten opgehangen worden."

Azmi's zoon, ook van de SP, die een zetel in Mumbai probeert te krijgen, zei al snel dat 'ie het niet met z'n vader eens is. En de vrouw van z'n zoon, actrice Ayesha Takia, ook niet:

if wot im reading about my father in laws statements r true then me and Farhan are deeply embarrassed n ashamed... Ayesha Takia Azmi? (@Ayeshatakia) April 11, 2014

We surely do nottt share this mindset...its disrespectful to women.if these statements r true then its sad. Ayesha Takia Azmi? (@Ayeshatakia) April 11, 2014

Verkrachtingswet

De wet werd doorgevoerd na nationale en internationale verontwaardiging over de vele brute verkrachtingen in het land. In december 2012 werd een 23-jarige studente in een bus zo erg mishandeld en verkracht, dat ze overleed. Het leidde tot veel protesten tegen de slechte behandeling van vrouwen in het land. Sindsdien zijn er veel wetten gemaakt en is het aantal aangiftes van verkrachten flink gestegen.

De uitslag van de verkiezingen in India is op 16 mei.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl