NOS NieuwsAangepast

"NSA maakte al twee jaar misbruik van Heartbleed"

"De NSA wist al twee jaar dat er een groot lek zat in de beveiliging van websites" - dat zeggen twee anonieme bronnen tegen persbureau Bloomberg. Via dit lek, beter bekend als Heartbleed, zou de NSA aan allerlei gevoelige gegevens van internetgebruikers gekomen zijn.

De twee bronnen die nauw betrokken zijn bij Heartbleed, vinden dat de NSA op deze manier misbruik heeft gemaakt van het lek, met alle gevaren van dien. In de tijd dat de veiligheidsdienst het lek gebruikte om allerlei gegevens over ons te verzamelen, zouden ook criminelen het lek ontdekt kunnen hebben. Daardoor waren miljoenen internetgebruikers kwetsbaar voor eventuele aanvallen van die hackers en criminelen.

Flickr / Kristina Alexanderson / BY-NC-SA 2.0

NSA ontkent

De NSA wil helemaal niks weten van deze beschuldigingen. "We wisten niet af van dit lek", zegt de inlichtingendienst in een verklaring. "Alle berichten die iets anders beweren, zijn onjuist." Ook president Obama ontkent in alle toonaarden: "De berichten dat NSA afwist van het beveiligingslek voor april 2014 zijn onjuist."

Verschillende Amerikaanse politici zijn er nog niet gerust op. Zo zegt de Republikeinse afgevaardigde Sensenbrenner dat de NSA mogelijk burgers in gevaar heeft gebracht, terwijl het juist de taak van de dienst is om de Amerikanen te beschermen.

Groen slotje

Experts noemen Heartbleed een van de grootste beveiligingslekken in de geschiedenis van het internet. Door dit lek kan er wel een groen slotje in je browser staan, maar is het toch mogelijk voor hackers of internetcriminelen om mee te kijken en bijvoorbeeld je wachtwoorden te stelen. Diensten als Facebook en Instagram raden gebruikers aan om hun wachtwoorden te veranderen. Hier kun je lezen welke diensten wel en niet veilig zijn.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl