NOS NieuwsAangepast

Chinese roddelverdachte voor de rechter

Tablet-versie van Weibo, de Chinese Twitter - AFP

De Chinese anti-roddelwet is op dreef. Vandaag staat Qin Zhihui voor de rechter. Hij heeft bekend dat hij verhalen heeft verzonnen waarmee hij anderen in een kwaad daglicht heeft gezet. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua.

Qin verspreidde via Weibo, de Chinese Twitter, roddels over bekende Chinezen. Ook slingerde hij het verhaal de wereld in dat familie van verongelukte buitenlandse treinreizigers miljoenen aan schadevergoeding kregen. Dat bericht van Qin werd in een paar uur 12000 keer gedeeld.

Roddelen verboden

Sinds vorig jaar zijn de regels over het verspreiden van roddels en geruchten via social media in China aangescherpt. Bloggers die onwaarheden verspreiden via Weibo of Facebook riskeren een gevangenisstraf van drie jaar.

De Chinese autoriteiten bepalen zelf wanneer iets een roddel of een gerucht is. Als het bericht 5000 keer is aangeklikt of 500 keer is gedeeld, kan de auteur worden vervolgd.

16-jarige onruststoker

In september 2013 werd Yang Zhong, een jongen van 16, opgepakt op verdenking van het veroorzaken van sociale onrust. Yang had zich gemengd in een zaak die door de politie was afgedaan als een zelfmoord. De jongen sprak met meerdere betrokkenen en kwam tot de conclusie dat er iets niet in de haak was.

Yang Zhong - Sina Weibo

Op social media plaatste hij een bericht waarin hij beweerde dat de karaokeclub waar het incident plaatsvond eigendom was van een hoge ambtenaar. "Waar zijn jullie bang voor? Ik ben niet bang voor jullie. Ik heb foto's gemaakt, arresteer me maar. Ik daag jullie uit", plaatste Yang op Weibo.

Dat liet de politie zich geen twee keer zeggen en Yang werd opgepakt. Ironisch genoeg lijkt het erop dat Yang juist door de daarna ontstane onrust vervroegd is vrij gelaten. In november dit jaar deed Yang aangifte van mishandeling door politieagenten tijdens zijn verhoor.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl