NOS NieuwsAangepast

'Illegaal' downloaden per direct verboden

Illegaal downloaden bestond niet in Nederland, maar nu wel. Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bepaald dat de thuiskopieheffing niet deugt en anders moet. Consequentie: Illegaal downloaden is per direct verboden.

Thuiskopieheffing

Het Hof vindt dat er een verschil bestaat tussen materiaal dat je hebt gekocht, en materiaal dat je 'illegaal' hebt verkregen. De thuiskopieheffing geldt niet voor materiaal dat je niet hebt gekocht.

Dat betekent volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet dat als je iets uit 'illegale' bron downloadt, het in strijd is met het auteursrecht. Het valt dan niet meer onder de thuiskopieregels.

Het hof deed de uitspraak in een rechtszaak die elektronicawinkels en fabrikanten startten tegen de Stichting Thuiskopie. Die zijn tegen de thuiskopieheffing, omdat de producten daardoor duurder moeten worden verkocht.

Nog niet zover

Illegaal downloaden is nu verboden, maar de wetgeving is nog niet veranderd. Staatssecretaris Teeven komt over twee weken met een plan maar of het iets uitmaakt? Volgens internetexpert Rachid Finge zijn er wereldwijd maar heel weinig mensen die zijn gepakt omdat ze een keer een liedje hebben gedownload. En volgens Engelfriet is het lastig om te achterhalen wie er downloaden uit 'illegale bronnen'.

Wat dat voor jou betekent, lees je hier.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl