donderdag 10 apr 2014

Eerste 'glow in the dark'-weg in Brabant


'Glowing lines' op de N329 bij Oss | Louis Dekker / NOS

Een provinciale weg in Noord-Brabant heeft de primeur: glow-in-the-dark-lijnen. Sinds gisteravond kun je op de N329 bij Oss deze 'smart highway' vinden. Het is wel opletten, want slechts 500 meter van de weg heeft deze speciale groene lijnen.

Overdag laden de lijnen op door licht te absorberen, zodat ze in het donker licht te geven. Erg handig, want daardoor is er minder stroom nodig om de weg te belichten. Bij slecht weer krijgen de lijnen stroom van een zonnepaneel.

Bekijk hieronder een repo over de 'glowing lines'

"Dat kunnen we niet goedkeuren"

Het idee voor dit project komt van kunstenaar Daan Roosegaarde; bouwbedrijf Heijmans ontwikkelde de verf. Er is al belangstelling uit het buitenland, maar het bouwbedrijf heeft nog geen concrete opdrachten gekregen. Volgens het bouwbedrijf is iedereen enthousiast: "We hebben zelfs gemerkt dat mensen hun lichten uitdeden om te ervaren hoe mooi de strepen zijn. Maar dat kunnen we niet goedkeuren", zegt Roland de Waal.

Roosegaarde heeft overigens nog veel meer plannen om wegen 'slimmer' te maken, zoals een wegdek dat stroom afgeeft aan elektrische auto's en sneeuwvlokjes op de weg die oplichten als het glad is. "De focus ligt altijd op de auto, om die slimmer en energieneutraler te maken, maar de wegen bepalen veel meer het landschap", aldus Roosegaarde.

Deel dit artikel