NOS NieuwsAangepast

Obama's 'Secret Circus' krijgt straf

De Secret Service-agenten die tijdens het bezoek van Obama aan Nederland te diep in het glaasje keken, zijn door hun baas gestraft. Maar dat is niet alles, voor alle geheim agenten komen er strengere regels.

President Obama was vorige maand in Nederland vanwege de nucleaire top in Den Haag. Zoals altijd wordt hij beschermd door de U.S. Secret Service: een veiligheidsdienst die belangrijke regeringspersonen beschermt zoals Obama en voormalige presidenten.

Twee dagen voordat Obama aankwam in Nederland besloten drie geheim agenten het nachtleven van Nederland te ontdekken. Waarschijnlijk vloeide de alcohol rijkelijk want een geheim agent werd ladderzat en bewusteloos aangetroffen in de gang van hotel Huis ter Duin. De volgende dag kregen de agenten een enkeltje naar de Verenigde Staten.

Strengere regels

En dat willen de Amerikanen voortaan voorkomen, dus maakt Julia Pierson, de baas van de U.S. Secret Service, de regels strenger.

NIEUWE REGELS VOOR DE SECRET SERVICE

Twintig agenten worden binnen de organisatie overgeplaatst naar een andere afdeling. Een van de mensen die wordt overgeplaatst is het hoofd van de afdeling die verantwoordelijk is voor de begeleiding van Obama in het buitenland.Geheim agenten mogen in de 24 uur voor Obama's aankomst geen druppel alcohol meer drinken.Bij de begeleiding van andere regeringspersonen mag er binnen 12 uur voor de start van een dienst geen alcohol worden gedronken.

Secret Circus

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn binnen de Secret Service. In de afgelopen jaren hebben geheim agenten zich vaker misdragen. In de Verenigde Staten noemen sommige media de veiligheidsdienst inmiddels 'Secret Circus'. Een aantal zaken die aan Nederland voorafgingen:

Alcohol en prostituees in Cartagena In april 2012 bracht Obama een bezoek aan Colombia. Een groep agenten bouwde enkele dagen voor de aankomst van Obama een feestje met veel alcohol én prostituees. Het schandaal leidde tot strengere regels en het ontslag van tien geheim agenten. De toenmalige baas van de Secret Service, Mark Sullivan, bood zijn excuses aan stapte op.

Ongeluk met tractor door alcohol in Islamorada? Twee geheim agenten verlieten een slijterij in een gehuurde auto toen ze werden aangereden door een tractor. In zijn rapport over het ongeluk schreef een politieagent dat hij een alcohol-lucht uit de mond van de bestuurder rook. Hij liet hem vervolgens in een rechte lijn lopen en oordeelde dat hij niet dronken was. Er werd geen bloedtest afgenomen. Het ongeluk gebeurde twaalf uur voor de aankomst van de president en zijn gezin.

Seksuele intimidatie in Washington In november 2013 probeerde Ignacio Zamora, supervisor bij de Secret Service, een hotelkamer in te komen. Hij was daar al geweest met een vrouw die hij in de bar van het hotel had ontmoet. Zamora had een kogel in de kamer laten liggen en wilde die terug hebben. Maar de vrouw wilde hem niet binnen laten en het hotelpersoneel waarschuwde het Witte Huis. Dat onderzocht Zamora, en hij bleek samen met een collega een vrouwelijke collega met seksueel getinte e-mails te hebben bestookt. Beide mannen werden uit hun functie gezet.

Door: Leroy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl