NOS NieuwsAangepast

Europese Hof geen fan van metadata

Het Europese Hof van Justitie, de hoogste Europese rechters, heeft besloten dat metadata van telefoon- en internetverkeer niet bewaard mogen worden. In metadata staat onder andere met wie je belt, wanneer dat was en hoelang je belde. Je kunt er ook in terug vinden met wie je hebt gemaild en wanneer dat was.

In 2006 werd er door de Europese Unie (EU) afgesproken dat deze gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar bewaard moeten worden. Dit werd besloten om terrorisme te bestrijden. Bedrijven bewaarden echter gegevens van iedereen en niet alleen van potentiële terroristen. Het was daarnaast niet duidelijk wanneer metadata bijvoorbeeld zes maanden bewaard moet worden en wanneer twee jaar. Dat vond het hof ook en dus vegen de rechters de afspraak van tafel.

Opvallend

De EU houdt alle opties nog open en trek de afspraak niet in. Dat zei de woordvoerder van de EU dinsdag in een eerste reactie op de uitspraak van het hof. Ze gaan het vonnis nauwkeurig bestuderen en de impact ervan analyseren. Het kan zijn dat er daarna een nieuwe afspraak komt.

Op Twitter noemt VVD-Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff het vonnis opvallend. Hij heeft het kabinet gevraagd wat de uitspraak voor Nederland betekent. Fred Teeven, Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zegt daar acht weken voor nodig te hebben. Volgens Teeven gaat het kabinet het vonnis eerst bestuderen. De wetgeving wordt tot die tijd niet door het kabinet ingetrokken.

Door: Leroy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl