NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers drones: #NotABugSplat

'Bug splat'. Dat is niet het doodslaan van insecten, maar de Amerikaanse beschrijving van slachtoffers van een drone-bombardement. Pakistaanse kunstenaars leggen nu grote posters van kinderen op de grond, zodat de piloten van drones zien hoe ze er echt uitzien: #NotABugSplat.

De Amerikaanse drones vliegen zo hoog dat mensen op de grond net insecten lijken. De kunstenaars willen daarom het grote verschil tussen een stipje en een gezicht benadrukken. Ze hopen dat de drone-piloten meer empathie krijgen voor de bewoners als ze weten hoe ze eruit zien.

Op de foto staat een meisje dat haar ouders heeft verloren in zo'n bombardement.

Waterdicht

De kunstenaars wilden eigenlijk vorig jaar al beginnen met het project in Noord Waziristan, maar dat werd afgeraden door Shahzad Akbar, de advocaat van de familieleden van slachtoffers.

Akbar deelde de posters in plaats daarvan uit aan bewoners: "Ze legden de posters op hun huizen zodat ze goed te zien waren. De bewoners zijn er blij mee omdat de posters hun daken ook waterdicht maken."

Onschuldige mensen

Amerikaanse drones bombarderen sinds 2004 regelmatig de grensstreek van Pakistan. In het gebied tussen Pakistan en Afghanistan wonen Taliban en militanten van Al Qaeda. In Pakistan is veel verzet tegen de bombardementen, omdat daarbij veel onschuldige mensen gedood worden.

Volgens het Bureau of Investigative Journalism hebben de Amerikanen de afgelopen jaren 383 drone-aanvallen gepleegd in Pakistan. Daarbij zijn meer dan 2500 mensen gedood. Minstens 168 daarvan waren kinderen.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl