NOS NieuwsAangepast

Internet eventjes niet op slot

Heb jij je computerzaken goed op orde? Geen Windows XP, wel een goede virusscanner. Altijd een groen slotje in je browser bij het internetbankieren. Alles dus prima in orde? Helaas, want de komende tijd zul je goed achterom moeten kijken als je veilig wil internetten.

Er zit namelijk een groot beveiligingslek in OpenSSL, dat gebruikt wordt om internetverbindingen af te schermen en te beveiligen. Door het lek kan er wel een groen slotje in je internetbrowser staan, maar is het toch mogelijk voor hackers of internetcriminelen om mee te kijken en bijvoorbeeld je wachtwoorden te stelen. Onder andere iDeal maakt gebruik van OpenSSL.

Het lek dat dramatisch 'the heartbleed bug' is gedoopt staat hier uitgebreid beschreven. Het lek bestaat uit een combinatie van meerdere kleinere foutjes in OpenSSL. De fout zit in meerdere versies van OpenSSL, gemaakt voor verschillende besturingssystemen.

Servereigenaars moeten dus wachten totdat er een update voor hun versie en/of besturingssysteem is geschreven. Volgens internetexperts kan het nog wel even duren voordat SSL weer helemaal veilig is. Voorlopig is het groene slotje dus niet zo veilig als het lijkt.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl