NOS NieuwsAangepast

Windows XPensioen

Vanaf vandaag is het gevaarlijk om Windows XP te gebruiken. Microsoft geeft geen updates meer voor het besturingssysteem, dat nu 13 jaar bestaat. Ze waren er zo trots op, in 2001:

.

En wat waren we er blij mee. Voor het eerst kon je standaard filmpjes maken met Windows Movie Maker, kon je cd'tjes branden zonder apart programma en was de taakbalk opeens blauw. Maar nu, na dertien jaar trouwe dienst, kan het besturingssysteem bij het oud vuil. Microsoft gaat geen nieuwe beveiligingsupdates maken voor XP.

Microsoft zegt dat je dan niet meer zeker weet of je wel veilig je computer gebruikt. Als hackers nu nog een lek ontdekken, wordt daar niks meer aan gedaan. Bij de overheid draaien nog veel computers op Windows XP. Veel gemeenten zijn met Microsoft in gesprek om ervoor te zorgen dat zij nog wel veilig kunnen werken.

Sinds in oktober bekend werd dat Microsoft XP met pensioen zou sturen zien we bij de bezoekers van NOS.nl een daling van het aantal XP-gebruikers. Toch gebruikt nog zeker 6 procent XP.

Weet je niet zeker of jij XP gebruikt? Dan kun je dat hier controleren. Schrik je van het antwoord? Dan hebben we hier een aantal oplossingen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl