NOS NieuwsAangepast

Etende vrouwen voelen zich vernederd

Foto's van etende vrouwen in de metro. Klinkt niet spannend, maar de Facebookpagina Women Who Eat On Tubes gaat met meer dan 16.000 likes als een speer. Maar niet alle vrouwen zijn er blij mee, en de Londense openbaar vervoermaatschappij ook niet.

De Facebookgroep Women Who Eat On Tubes is opgericht in 2011 door Tony Burke, een 39-jarige filmregisseur. Het viel hem op dat er meer vrouwen dan mannen eten in de metro. Hij maakte er foto's van en plaatste ze op Facebook. Zijn vrienden waren meteen enthousiast.

"Het is een Londense vorm van 'Wildlife'-fotografie", vertelt hij. "Het is belachelijk en uniek tegelijk. Eten is een van de normaalste dingen. Wij maken er kunst van."

De laatste tijd stijgt het aantal leden en de bekendheid van de groep explosief. De teller stond een maand geleden nog op 4500 leden. Dat komt waarschijnlijk ook door de column van Caitlin Moran in de Engelse krant The Times, die ze schreef toen ze zichzelf etend terugzag op de Facebookpagina. Ze deelde haar column vervolgens met bijna een half miljoen volgers op Twitter.

Banaan

Burke claimt dat de groep niet seksistisch of vernederd is. Toch zijn de reacties onder foto's behoorlijk negatief. "Vrouwen die al een negatief zelfbeeld hadden, zullen hierdoor nog slechter over zichzelf gaan denken", zegt Moran. "Onder een foto van een vrouw die een banaan zat te eten kwamen reacties als 'zij heeft talent' te staan. Dat noem ik toch echt seksistisch."

Moran begint nu haar eigen schandpaal. Op Twitter vraagt ze haar volgers om foto's van 'fotografen' op te sturen. Zij zal ze dan delen met haar publiek.

Ook de directeur van Transport of London is niet erg te spreken over de actie en heeft een duidelijke tip: "Wij adviseren vrouwen die zich bedreigd voelen om contact op te nemen met de politie".

Door: Leroy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl