NOS NieuwsAangepast

(online) vreemdgaan in Zuid-Korea: mag niet, kan wel

Homepage van Ashley Madison - AFP?

Iedereen gaat vreemd, dus ook de Zuid-Koreanen. Dat denkt in ieder geval Noel Biderman, de man achter de website Ashley Madison, de grote internationale broer van Second Love. Daarom is de site nu ook beschikbaar in Zuid-Korea. Er is alleen een klein probleem: vreemdgaan binnen het huwelijk is strafbaar in het land. Je kan er twee jaar voor achter de tralies verdwijnen.

"Life is short. Have an affair"

Ashley Madison is net als het Nederlandse Second Love een datingsite voor mensen die al een relatie hebben. De site heeft wereldwijd meer dan 22 miljoen gebruikers. De bedoeling? "Life is short. Have an affair."

Noel Biderman vindt de Zuid-Koreaanse wet "hopeloos verouderd". Vreemdgaan is volgens hem iets universeels: "Overspel is op dezelfde manier aanwezig in de Aziatische cultuur als in elke andere cultuur ter wereld", zegt hij tegen persbureau AFP. De website bestaat al in andere Aziatische landen, zoals Japan, India en Hong-Kong.

Biderman vindt niet dat de website verantwoordelijk kan worden gehouden als bezoekers door de wet in de problemen komen. "Ik lig er 's nachts niet wakker van. Mensen gaan toch wel vreemd, dus ik geef ze alleen maar een discrete manier om het te doen." Sterker nog, hij denkt dat zijn website juist mensen uit de rechtszalen houdt omdat ze minder snel betrapt kunnen worden. Toch durfde Biderman het niet aan om naar de opening van de site in Zuid-Korea te gaan.

Probleem wordt groter

Conservatieve groepen zijn niet blij met de komst van Ashley Madison. "Overspel is hier strafbaar, ook al doen veel mensen het stiekem. Door het online te promoten wordt het probleem alleen maar groter", zegt Lee Kum-Sook, woordvoerder van zo'n conservatieve groep in Seoul.

Zuid-Korea heeft veel controle over het internet. De regering verwijderde vorig jaar 23.000 internetpagina's, en blokkeerde er 63.000. De meeste daarvan bevatten porno, prostitutie of gokken.

Een woordvoerder van de regering zegt dat ze Ashley Madison goed in de gaten houden, maar nog niet weten wat ze ermee moeten. De website is zelf namelijk niet strafbaar. "We kunnen de site pas sluiten als er bewijs is van online prostitutie."

Singapore

Zuid-Korea is niet het eerste land waar Ashley Madison ongewenst is. Singapore blokkeerde de website in november omdat het een aanval zou zijn op de "familiewaarden en de publieke moraal". De minister van Sociale- en Gezinszaken liet via een Facebookbericht weten dat de site niet welkom was.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl