NOS NieuwsAangepast

Braziliaans leger veegt favela's schoon

Het Braziliaanse leger staat voor een zware taak: bijna 3000 soldaten staan op het punt een van de gevaarlijkste sloppenwijken van Rio de Janeiro binnen te vallen. Tanks, helikopters en gepantserde voertuigen worden gebruikt om de controle te nemen in het Favela da Mare. Het luchtruim boven het gebied is voor onbepaalde tijd gesloten, dat meldt de BBC.

In aanloop naar het WK dat in juni begint, strijden de Braziliaanse autoriteiten om de macht in de sloppenwijken van de stad, de zogenaamde favela's. Deze specifieke favela is al tientallen jaren in handen van een van de machtigste drugsbendes van de stad.

Strategisch punt

Het wordt de grootste operatie sinds het leger de strijd in 2008 aanging met de bendes. Voor de overheid is het, vanwege de ligging dicht bij het vliegveld, van groot belang om de macht in deze wijk grijpen. De snelweg tussen het centrum van Rio en het vliegveld moest al vaak dicht door 'oorlogen' tussen rivaliserende gangs. En zoiets mag écht niet tijdens gebeuren het WK.

De soldaten vervangen de militaire politie die afgelopen zondag het gebied al binnengingen. De veiligheidstroepen zeggen dat de meeste bendeleden het gebied al verlaten hebben toen de operatie een paar dagen eerder werd aangekondigd.

Feest op straat

De regering heeft sinds het begin van het zogeheten 'pacification programme' meerdere keren gevochten met de bendes die hun veiligheidstroepen aanvielen. Maar het grootste deel van de bevolking steunt het regeringsbeleid, vertelt Braziliaanse journalist Renato Chappot aan de BBC. "Tijdens eerdere operaties kwamen bewoners de straat op om de politie toe te juichen en feest te vieren".

"Hiervoor leefden de bewoners van de favela's in angst, in een soort oorlogsgebied. Ze raakten gewond door verdwaalde kogels en moesten zich houden aan de avondklok die de drugsbaronnen instelden", vertelt Chappot.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl