NOS NieuwsAangepast

Helft jonge leraren heeft er geen trek meer in

Samen met het Algemeen Dagblad checkte CNV Onderwijs onder ruim 600 leraren jonger dan 35 hoe ze hun toekomst voor zich zien. Wat blijkt: 46 procent overweegt te stoppen met lesgeven. De belangrijkste redenen zijn de werkdruk, het gebrek aan loopbaankansen en het salaris.

Mentorklassen

Joany Krijt, vicevoorzitter van CNV Onderwijs: "Als deze mensen het onderwijs verlaten, komen ze nooit meer terug. En met het lerarentekort op komst kunnen we dat absoluut niet gebruiken." Daarom wil het CNV dat startende leraren worden ontzien in bepaalde dingen. "Dus geen mentorklassen en andere dingen die allemaal extra gedaan moeten worden, puur het lesgeven."

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs weten van de klachten van de jonge leraren. Daarom kregen scholen en lerarenopleidingen al extra geld voor begeleiding van beginnende leraren en het bieden van meer carrièreperspectief. Bovendien vindt de politiek dat lerarenopleidingen hun vakken beter moeten aansluiten op de praktijk, dan staan leraren beter voorbereid voor de klas.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl