NOS NieuwsAangepast

Bush schildert wereldleiders met "the spirit of friendship"

Oud-president George W. Bush gaat tegenwoordig door het leven als schilder. Na een paar gewaagde portretten van zichzelf en zijn honden zijn nu 24 wereldleiders aan de beurt. Met "the spirit of friendship" vereeuwigde Bush zijn oud-collegae.

Bush onthult zijn nieuwe schilderijen in een tv-interview met zijn dochter, Jenna Bush Hager. In zijn collectie kunstwerkjes zitten portretten van onder anderen Tony Blair, Vladimir Poetin, de Dalai Lama, Angela Merkel en de Afghaanse president Hamid Karzai. Kan jij ze herkennen?

Vijf van de portretten van Bush. Klik op de afbeelding voor een grotere versie - NBC

Niemand heeft zijn of haar portret nog te zien gekregen, maar Bush maakt zich geen zorgen: "Ik denk dat ze zeggen: 'Wow, George Bush is een schilder'." Bush wil zijn onwetende modellen in ieder geval niet beledigen met de portretten: "Ik waardeer ze als leiders en ik wil een poging wagen om mensen te laten zien hoe ik over ze denk."

Begin bij jezelf

De oud-president vond zijn passie voor schilderen via een teken-app: hij stuurde snel in elkaar geflanste tekeningetjes naar zijn familie en kreeg de smaak te pakken. Daarna stapte hij over naar olieverf. Hij begon - zoals dat vaker gaat - bij zichzelf, naakt in de badkuip. En naakt onder de douche.

Twee eerdere werken van Bush. Klik op de afbeelding voor een grotere versie - NBC

"Er zit een Rembrandt gevangen in dit lichaam. Het is jouw taak om hem los te laten", zei Bush tijdens zijn eerste les tegen z'n docent. Maar hij blijft wel bescheiden: "Ik was een beetje huiverig om de schilderijen naar buiten te brengen omdat ik geen geweldig artiest ben."

Dat hield hem niet tegen; zijn portretten zijn te bekijken in de George W. Bush Presidential Library and Museum in Dalles, Texas.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl