NOS NieuwsAangepast

'Angelina Jolie-effect' in Belgische ziekenhuizen

Het aantal Belgische vrouwen dat zich liet testen op het borstkankergen is het afgelopen jaar met veertig procent gestegen, melden Belgische media. En dat zou allemaal komen door het 'Angelina Jolie-effect'.

De actrice maakte in mei vorig jaar bekend dat ze haar beide borsten had laten weghalen, omdat ze het BRCA1-gen had geërfd. Daardoor had ze grote kans om op latere leeftijd borstkanker te krijgen.

Het verhaal van Jolie heeft het laatste taboe doen wegvallen, zeggen Belgische ziekenhuizen. Het zou daardoor voor families makkelijker zijn geworden om de erfelijkheid te bespreken en de stap te nemen om zich te laten testen.

Minder taboe

De Vereniging Klinische Genetica Nederland ziet dat er ook hier meer vraag is naar erfelijk onderzoek. "Tien jaar terug was de twijfel bij vrouwen groot of ze wel wilden weten dat ze zo'n gen hadden. Nu wordt daar veel rationeler naar gekeken en het is veel beter bespreekbaar. Misschien is het een maatschappelijke tendens die versterkt wordt door de brief van Angelina Jolie."

Het Nederlands Kanker Instituut ziet ook een toename, maar kan niet zeggen of het door de brief van Angelina Jolie komt. Volgens het instituut zijn er ook nieuwe technieken die de tests toegankelijker maken. "Daarnaast is in Nederland DNA-onderzoek en de preventieve amputatie van borsten al minder een taboe. Wij hadden dus Angelina Jolie minder nodig."

Door: Suse en Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl