Nederlandse studenten helpen Londen met fietsprobleem

Als het aan de Londense burgemeester Boris Johnson ligt, wordt zijn stad een fietsersparadijs. Hij doet er alles aan om Engelsen op het zadel te krijgen. Maar niet zonder gevaar: jaarlijks zijn er tientallen dodelijke ongelukken. Daarom schieten zes Bredase studenten Londen te hulp. Zij onderzochten hoe het fietsen in de wereldstad veiliger kan.

Gisteren was er nog een protest waarbij de 56 fietsers met een 'wall of death' werden herdacht die sinds de vorige verkiezingen overleden. De demonstranten willen dat er in Londen sneller fietspaden in 'Nederlandse stijl' komen, dus gescheiden van het andere verkeer.

De studenten van de opleiding mobiliteit bekeken in Londen zes plekken waar fietsers omkwamen. Ze gingen onder meer naar de beruchte Bow-rotonde, een van de gevaarlijkste plekken voor een fietser. In november werd er op deze rotonde nog een wake gehouden voor de derde fietser die daar binnen twee jaar was overleden.

De wake voor de doden bij de Bow-rotonde

'Nederlandse' fietspaden

De studenten adviseren, zoals veel Londenaren ook willen, om in de stad 'Nederlandse fietspaden' neer te leggen, waardoor fietsers gescheiden zijn van het andere verkeer. Het advies voor de Bow-rotonde luidt: stel de verkeerslichten anders in, zodat alle fietsers tegelijk groen licht hebben. En geef alle fietsers die naar links gaan voorrang.

Het laatste advies van de studenten is om Britten veel eerder fietsles te geven. Volgens hen zou, net als bij ons in groep 7, de jeugd op school een examen moeten doen.

Hot item

Of er echt iets met de plannen van de studenten gaat gebeuren, hangt af van Transport for London, dat verantwoordelijk is voor het verkeer in Londen. Joeri de Visser, een van de studenten, is in ieder geval positief. "We hebben ze een aantal goede handvatten gegeven, waar ze ook daadwerkelijk iets mee kunnen. Er waren vandaag zo veel belangenorganisaties in de zaal, je merkt aan alles dat het hier echt een hot item is."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl