NOS NieuwsAangepast

Met je polsbandje de kroeg in

Alle gemeenten moeten voor 1 juli een plan hebben om de leeftijdscheck in de horeca makkelijker te maken. Nu zijn portiers lang bezig met het checken van ID's en wordt er veel gefraudeerd.

Hoe werkt het?

Jezelf de kroeg in swipen kan pas volgende maand, maar jongeren kunnen nu al online een Swipe-account aanmaken. Kosten? 3,50 euro. "Je hoeft alleen je naam en geboortedatum in te vullen. Ook moet je even een foto toevoegen", vertelt Tom van Brussel. Hij is voorzitter van horecabelangen Stratumseind én een van de initiatiefnemers van het bandje. "De website keurt de foto, en dan moet je je bandje ophalen bij een loket", vervolgt hij.

Dat kan vanaf begin mei bij een van de twee uitgiftepunten in het centrum van Eindhoven. Daar zitten mensen die je ID controleren op echtheid. "Op het bandje staat alleen een nummer. Dat nummer is gekoppeld aan je accountgegevens, maar minder fraudegevoelig, omdat je foto ook in beeld komt als je de kroeg in stapt", legt Van Brussel uit.

Met de bandjes loopt Eindhoven voorop | ANP

Voordelen

Het is niet zo dat mensen zonder een bandje de kroeg niet meer in mogen, maar met SwipID sta je niet ellendig lang meer in de rij en hoef je geen ID meer mee te nemen: "Als je 18 bent, maar eruit ziet als iemand van 16 kan een portier zeggen: jij komt er niet in. Dat probleem heb je met het bandje niet meer", legt Van Brussel uit.

Over een paar maanden heeft SwipID ook nog andere voordelen. Zo is Van Brussel in gesprek met een fastfoodketen om iedereen met het bandje speciale korting te geven op producten.

Door: Janneke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl