NOS NieuwsAangepast

Lekker weertje, hè? Toch niet!

Op een terras in Enschede | ANP

Lekker weertje, hè? Toch niet helemaal, want het is buiten vuiler dan je denkt. In Engeland maken ze er zich grote zorgen over; mensen met hart- en longproblemen krijgen het advies zich niet te veel in te spannen. In Nederland is zo'n zelfde soort concentratie stof en luchtverontreiniging aanwezig, maar slaan we geen smogalarm.

De maximale grens ligt in Nederland twee keer zo hoog is als in Engeland, laat het RIVM weten. Daarom is er in Nederland officieel geen sprake van ernstige smog. Het Longfonds trekt wél aan de bel. "We zitten ziek te worden van luchtvervuiling en niemand die waarschuwt", aldus Michael Rutgers van het Longfonds. Daarom raadt hij mensen met longziektes rustig aan te doen en de komende dagen niet te gaan hardlopen.

Saharastof

Hoe ontstaat smog eigenlijk? Volgens weerman Peter Kuipers Munneke is het een combinatie van factoren: "Voor een deel komt het door het weer, we hebben nu een hogedrukgebied. Bovendien staat er weinig wind het het regent ook niet. Daardoor blijft de stof en de verontreiniging lang in de lucht hangen."

De grote boosdoener is de Saharastof. Dat zijn superkleine deeltjes, die ergens in de Sahara in de atmosfeer terechtkomen. Die kunnen met een zuidenwind helemaal naar ons land toekomen.

En dat is niet fijn voor de longen: "Als je ouder bent en je hebt ademhalingsproblemen kun je merken dat de lucht verontreinigd is. Bij hoge concentratie stof en fijnstof zou je kortademig of benauwd kunnen worden", aldus Peter. Het gebeurt overigens wel vaker dat de Nederlandse lucht zo verontreinigd is.

Weekend smogvrij

Morgen is het nog een dagje met smog. Volgens Peter gaat het vrijdag waarschijnlijk regenen en verdwijnt de slechte lucht.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl