NOS NieuwsAangepast

"Nepdealers moeten harder worden aangepakt"

Het dealen van harddrugs op straat is allang verboden, maar straatmanagers van het Leidse- en Rembrandtplein in Amsterdam openen nu ook de jacht op nepdealers. Die verkopen namelijk steeds vaker poedersuiker, gemalen aspirine of gestampte muisjes als cocaïne.

"De klachten over nepdealers lopen echt de spuigaten uit", zeggen de straatmanagers van de pleinen. "Ze hangen vaak voor huizen en benaderen voorbijgangers op een agressieve manier. De op coke lijkende poedertjes zijn makkelijk te maken en daardoor komen er ook steeds meer dealers bij."

Straatmanager Robert Domhof stuurde een brandbrief naar burgemeester Eberhard van der Laan met de dringende vraag of hij alsjeblieft de regels wil aanpassen: "Nepdealers moeten harder worden aangepakt."

Joanna Bourne / Flickr / CC BY 2.0

Weg met die nepdealers

Nepdealers die worden betrapt, komen er nu met een boete van maximaal 750 euro vanaf. De straatmanagers vinden dat ze harder aangepakt moeten worden. Zij willen dat nepdealers een locatieverbod kunnen krijgen. "We willen ze gewoon weghebben uit het uitgaansgebied", zegt Ernst Weidema, straatmanager van het Rembrandtplein.

Volgens Weidema zijn vooral de grote groepen een makkelijke prooi voor de dealers. "Mensen die bijvoorbeeld een kroegentocht doen, worden vaak vergezeld door nepdealers. Zij sluiten zich dan aan bij de groep, wachten tot hun slachtoffers genoeg gedronken hebben en proberen dan hun nep-coke te verkopen."

De Wallen

Al eerder werden de Wallen tot verboden gebied verklaard voor nepdealers. "Door een nieuw locatieverbod zouden de dealers zich weer naar andere gebieden in Amsterdam kunnen verplaatsen. Maar dan zijn ze in ieder geval niet meer te vinden op de drukbezochte pleinen", zegt de politie.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl