NOS NieuwsAangepast

Japanse (drugs)maffia komt met antidrugs-website

Leden van de Yakuza - Wikipedia

De Yakuza, oftewel de Japanse maffia, heeft een imagoprobleem. Ze worden gezien als ouderwets en krijgen steeds minder nieuwe leden. De grootste Yakuza-groep wil daar verandering in brengen met een eigen website, compleet met antidrugs-boodschap en een originele soundtrack.

De website van de "Ban Drugs en Zuiver de Natie Federatie" is de nieuwste promotiepoging van de leidende Yakuza-groep, de Yamaguchi-gumi. De website ziet er ouderwets uit, maar is voorzien van een geschiedenispagina, fotoboek, video's en zelfs een contactpagina. "We zijn complete amateurs in het bouwen van websites. Vergeef ons", schrijft de misdaadorganisatie.

Geen drugs, wel liefdadigheid

Over de criminele acties waar de Yakuza om bekendstaat (denk aan prostitutie, bedreiging, drugshandel) kunnen wij op de site niets vinden. Wel een liedje over hun "Ninkyo"-houding - die het bevechten van onrechtvaardigheid en het helpen van de zwakkeren aanprijst, foto's van liefdadige Yakuza-leden en 'Don't Do drugs'-verhalen. Zo proberen ze Japan weer voor zich te winnen.

.Het liedje van de Yamaguchi-gumi. "Niets dan Ninkyo, dat is de mannen-manier om te leven", wordt er gezongen.

De website is niet de eerste pr-stunt van de Yamaguchi-gumi. Vorig jaar kwamen ze al met een tijdschrift voor leden, schrijft The Guardian. Daarin kunnen gangsters een vis-dagboek bijhouden, gedichten insturen en een inspirerend bericht van de baas lezen, die onder meer is veroordeeld voor het met een katana vermoorden van een rivaliserende baas.

Cultuurverschil

De Yakuza kunnen de positieve aandacht goed gebruiken: hun imago gaat hard achteruit en door de zwakke Japanse economie gaat het slecht met veel van hun 'zaken' (zoals afpersing, hypotheek- en vastgoedfraude). Daardoor komen er minder nieuwe leden. Bovendien lijkt de Japanse politie de Yakuza eindelijk zat.

In Japan werd de aanwezigheid van de Yakuza traditioneel min of meer getolereerd. Er zijn zelfs fanzines en manga's over de criminelen, volgens The Guardian. Maar de autoriteiten treden de laatste tijd harder tegen ze op. Voor het eerst heeft de Yakuza daardoor minder dan 60.000 leden, aldus de Japanse politie. Nog steeds veel, maar een stuk minder dan in de voorgaande jaren.

Volgens de Amerikaanse onderzoeksjournalist Jake Adelstein, die veel schrijft over de Yakuza, probeert de maffiaorganisatie met de site de smerige waarheid wit te wassen. "Het Yakuza-motto is 'help de zwakken, bevecht de sterken'. In de praktijk is het vaak het tegenovergestelde", zegt hij tegen persbureau AFP.

De Japanse politie wilde overigens niet bevestigen of ontkennen dat de website door de Yamaguchi-gumi is gemaakt.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl