NOS NieuwsAangepast

Onno zoekt dekking aan de grens

Op sommige plaatsen in ons land is het nog wel eens lastig noodnummer 112 te bereiken. Bij de grens met Duitsland, op de Veluwe of in dunbevolkte gebieden is de dekking vaak onvoldoende. Sta je daar met je noodgeval. De problemen worden binnenkort besproken met de aanbieders van mobiele telefonie.

In de wet is afgesproken dat de mobiele dekking in Nederland 95 procent moet zijn. Voor noodnummers is afgesproken dat mobiele aanbieders, als dat nodig is, elkaars zendmasten mogen gebruiken om de verbinding tot stand te brengen.

Wil je weten hoe het zit met de dekking van de grote aanbieders in Nederland? Klik hier voorVodafone,T-Mobile enKPN.

Geen bereik...

Maar in de praktijk gaat het toch nog wel eens mis. Burgemeester Thijs van Beem van het Gelderse Winterswijk liet weten een e-mail te hebben gekregen van een inwoonster die er niet in was geslaagd 112 te bellen voor een man die onwel was geworden. Bij een brand in Twente lukte het ook niet om de hulpdiensten te bellen. Er zijn veel vaker zulke voorvallen, zeggen de gemeenten.

Het ministerie van Economische Zaken nodigt Vodafone, T-Mobile en KPN uit om daarover te praten. Het ministerie wil van de mobiele aanbieders weten of de dekking in dit soort gevallen te verbeteren is. Wanneer het gesprek plaatsvindt, is nog niet bekend.

Onno zoekt dekking

Intussen hebben wij onze eigen Onno naar de grens gestuurd om de proef op de som te nemen. Op meerdere plaatsen doet hij de test. Is er bereik? Vanavond zie je daar meer over in onze uitzending. Tot die tijd kun je hem live volgen via Twitter, als hij bereik heeft. Als we uren niets van hem horen, weten we ook genoeg...

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl