NOS NieuwsAangepast

A day in the life of John Kerry

Nederland, België, Italië, Saudi-Arabië. Obama heeft wat afgevlogen deze week. Voor een wereldleider als Obama zijn deze reizen de manier om zich presidentieel op te stellen en de broodnodige handjes te schudden. Hij reist wat af, maar één van zijn werknemers mag pas echt trots zijn op z'n airmiles-saldo: minister John Kerry.

Foto: AFP

Als minister van Buitenlandse Zaken is Kerry de belangrijkste diplomaat van de Verenigde Staten. Bij die status hoort ook een eigen vliegtuig, een maatje kleiner dan die van Obama. Zoek je een recente foto van Kerry, dan staat zijn blauw-witte 757 meestal op de achtergrond.

Foto: AFP

De afgelopen week liep Kerry vrijwel altijd in het kielzog van Obama. Zo was hij bij de NSS top en bezocht hij samen met zijn baas de paus. Toch bleek 'planepoolen' onhandig.

Foto: AFP

Op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kun je een kaartje vinden met alle bestemmingen van Kerry. Het geeft een goed inzicht in de prioriteiten van het Amerikaanse buitenlandbeleid. In Europa zoekt hij vooral steun en draagvlak, waarmee hij vervolgens iets gedaan wil krijgen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Zuid-Azië.

.

Vanmiddag was weer Kerry op weg naar huis, totdat hij een telefoontje kreeg uit Rusland. Prompt keerde het vliegtuig om zodat de minister kon overleggen met zijn Russische collega Lavrov in Parijs. Gewoon een dag uit 't leven van de airmiles-minister.

Foto: AFP

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl