NOS NieuwsAangepast

14-jarige: VS kan miljoenen besparen op lettertypen

Een 14-jarige jongen heeft berekend dat de Amerikaanse regering honderden miljoenen euro's kan besparen als ze een ander lettertype gebruiken. Volgens Suvir Mirchandani zou overstappen van Times New Roman naar Garamond de regering jaarlijks bijna 400 miljoen dollar schelen.

Mirchandani kwam op het idee om lettertypen te bestuderen toen hij zag hoeveel papier zijn school dagelijks gebruikt: "Voor papier hebben we speciale recyclingprogramma's én dat kun je dubbelzijdig afdrukken om de kosten te besparen. Voor inkt zijn er weinig manieren om te besparen. Dus besloot ik voor een schoolproject naar lettertypen te gaan kijken".

Zuinig lettertype

De 14-jarige scholier verzamelde voorbeelden van uitgedeelde documenten op zijn school en keek daarbij naar de meest voorkomende letters (e, t, a, o en r). Vervolgens onderzocht hij, met een speciaal programma, hoeveel inkt deze letters verbruiken bij vier populaire lettertypen.

Daarna printte hij voorbeeldbrieven met de vier verschillende lettertypen. Die woog hij, en de winnaar was:

Garamond

Begin deze maand vertelde Mirchandani ook al over zijn project in een interview met HuffPost Live.

Opmerkelijk

De school kan 21.000 dollar besparen door Garamond te gebruiken. Maar het Journal of Emerging Investors liet Suvir uitrekenen hoeveel de Amerikaanse regering kan besparen met een ander lettertype. En dat bleek bijna 400 miljoen dollar per jaar te zijn.

Inmiddels heeft Gary Somerset van de Goverment Printing Office gereageerd op het project. Hij noemt het "opmerkelijk", maar zegt dat de overheid meer bezig is met het digitaliseren dan het besparen op lettertypen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl