NOS NieuwsAangepast

Kost Top Gear-presentator de BBC een miljoen?

Jeremy Clarkson / NOS

En weer is het raak. Presentator Jeremy Clarkson maakte in het programma Top Gear een racistische opmerking. In de laatste aflevering van het seizoen gebruikte hij het woord 'Slope', een belediging voor de Aziatische medemens.

En dat kan de BBC dit keer duur komen te staan. Een Indiase actrice heeft de omroep aangeklaagd voor een miljoen pond. "De BBC maakt zich schuldig aan publieke discriminatie", zegt ze. Volgens haar advocaten zou de omroep inderdaad een schadevergoeding moeten betalen, tenzij ze excuses aanbieden.

Het is niet de eerste keer dat Clarkson zich racistisch uitliet. Wij vonden het tijd om er een paar op een rij te zetten.

I'm not a racist. I am currently sitting in a bar with a man who lives quite near Wales. Jeremy Clarkson (@JeremyClarkson) 28 maart 2014

"Dat idiote Schotse éénoog"

In 2009 moest Clarkson zijn excuses aanbieden nadat hij oud-premier Gordon Brown had uitgemaakt voor 'idiote Schotse éénoog'. ?Dat deed hij tegenover journalisten tijdens een persconferentie in Sydney. "Wij, in Groot-Brittannië, hebben een idiote Schotse éénoog aan de macht. Hij blijft vertellen dat alles goedkomt en dat hij de wereld gaat redden. We weten dat hij liegt, al vertelt hij het goed", aldus Clarkson

"Executeren, die ambtenaars"

In 2011 maakte de presentator in The One Show grappen over stakende ambtenaren in Groot-Brittannië. "De stakers zouden in bijzijn van hun families geëxecuteerd moeten worden, omdat ze staken terwijl ze een gegarandeerd pensioen hebben", zei Clarkson. De BBC ontving in één dag 4700 klachten. Opnieuw moest Clarkson zijn excuses aanbieden.

Indiërs worden niet overgeslagen

Nog dezelfde maand waren de Indiërs aan de beurt. In de kerstaflevering van het Britse autoprogramma maakte Clarkson samen met zijn collega's een autoreis dwars door India. Clarkson bouwde onderweg een toilet in zijn auto: "Iedereen krijgt in India vroeg of laat diarree."

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl