NOS NieuwsAangepast

Minder studenten door leenstelsel

Studenten worden helemaal niet blij van een leenstelsel. 15 procent van de studenten op de universiteit was niet gaan studeren als ze hun stufi hadden moeten lenen en geen studenten-OV hadden gehad. Op het hbo denkt 21 procent van de studenten er zo over.

Dat staat allemaal in een gezamenlijk onderzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs. De cijfers liegen er niet om: veel studenten vinden het niks als ze moeten lenen voor hun studie. Vooral de wat oudere student laat zich daardoor afschrikken. Hieronder vind je een overzichtje van alle bevindingen.

ONDERZOEK: ALS HET LEENSTELSEL ER KOMT...

...gaat 1 op de 10 studenten niet studeren;...gaat de helft van de hbo-studenten toch geen master doen;...ziet 3 van de 10 doorstromers vanuit het hbo of mbo af van verder hoger onderwijs;...blijven veel studenten thuiswonen. 14 procent gaat zelfs weer terug naar hun ouders.

Het onderzoek lekte vandaag via ScienceGuide. 6000 studenten deden mee aan het onderzoek.

Het OV helpt niet mee

De regering wil in één pakket het leenstelsel invoeren en de OV-studentenkaart afschaffen. Nu is je studiefinanciering nog een gift, als je tenminste je studie afmaakt. Het kabinet wil die gift omzetten in een lening. Het leenstelsel is al een jaar uitgesteld en gaat in in september 2015 in.

Het kabinet wil dus ook af van gratis reizen voor studenten. Maar die maatregel heeft minister van Onderwijs Bussemaker uitgesteld. De OV-studentenkaart blijft bestaan tot 2017.

Al dat uitstel komt omdat oppositiepartijen bang zijn dat minder mensen willen studeren door het leenstelsel. Nu blijkt dus uit onderzoek van het ministerie zelf dat die vrees niet ongegrond is.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl