NOS NieuwsAangepast

180.000 boetes door Franse flitsauto's

Flickr/ Eric Robinson/ CC 2.0 by-nc-nd

In Frankrijk zijn snelheidsduivels nergens meer veilig. Het afgelopen jaar heeft de politie met veel succes 'flitsauto's' ingezet om te hard rijdende voertuigen stiekem vast te leggen. 180.000 bestuurders zijn op de bon geslingerd.

Deze maand rijden de Franse flitsauto's precies een jaar rond. In die tijd hebben ze 300.000 snelheidsovertreders voorbij zien komen, zegt de Interministerial Delegation for Road Safety (IDRS). Daarvan hebben 180.000 chauffeurs daadwerkelijk een boete gekregen; bij de rest waren de foto's niet duidelijk genoeg.

Camera in het nummerbord

De plaatjes worden geschoten door 99 ongemarkeerde politiewagens - Peugeots 208's en Renaults Meganes. De nummerborden van de auto verbergen de camera's, die nauwkeurig de snelheid van auto's voor en achter zich meten. Rijdt iemand te snel, dan maken de agenten meteen een foto.

Volgens de IDRS zijn de mobiele flitsers veel effectiever dan de oude, stilstaande camera's. Veel automobilisten hebben nu niet eens door dat ze zijn betrapt, omdat de 'flits' infrarood is en dus niet te zien is.

De Franse politie heeft de smaak inmiddels te pakken: aan het eind van dit jaar willen ze 200 flitsauto's hebben, en volgend jaar komen daar nog eens 100 bij. Politieagenten krijgen straks trouwens ook de keuze uit Renault Berlingo's.

In dit Franse nieuwsfilmpje zie je de flitsauto in actie.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl