NOS NieuwsAangepast

Geheim agenten VS straalbezopen in Huis ter Duin?

Drie Amerikaanse geheim agenten hebben zich flink misdragen op hun NSS-tripje naar Nederland. The Washington Post schrijft dat de agenten hier zaterdagavond op stap gingen en dat een van hen daarna in een hotellobby crashte. Hij werd bewusteloos gevonden. Zondag zijn ze teruggestuurd naar de VS.

Secret Service-lid wast de limousine van Obama - AFP

De Amerikaanse krant sprak met anonieme bronnen die dicht op de zaak zitten. De krant schreef eerst dat personeel van een Amsterdams hotel de Amerikaanse ambassade zou hebben gewaarschuwd nadat de bewusteloze geheim agent werd gevonden. Later werd dat veranderd naar Hotel Huis ter Duin, waar Obama sliep.

Niet waar

Hotel Huis ter Duin is niet blij de berichtgeving en wil dat The Washington Post het staat rectificeert. Het hotel ontkent dat de geheim agenten zich daar hebben misdragen. "Wij zoeken op dit moment contact met The Washington Post om te zeggen dat wij deze berichtgeving niet waarderen", zegt commercieel directeur Stephan Stokkermans.

"De Amerikaanse delegatie bestond uit 500 gasten, daarvan hebben er 250 in Huis ter Duin overnacht. En wij hebben geen incident gehad dat in het bericht omschreven wordt", zegt Stokkermans. "Sterker nog, de mensen die wij in huis hebben gehad waren zeer gedisciplineerd, zeer attent en hebben een heel ander gedrag vertoond."

Een woordvoerder bevestigde volgens de krant dat er inderdaad drie medewerkers om disciplinaire redenen naar huis zijn gestuurd, maar gaf verder geen details. Volgens de krant zouden de drie deel hebben uitgemaakt van een elite-eenheid die Obama moest beschermen als hij wordt aangevallen. Het enige dat de woordvoerder nog kwijt wilde was dat Obama's veiligheid nooit in gevaar is geweest.

Barack, Michelle en Guinness - EPA

Prostituees

Het is niet voor het eerst dat Amerikaanse geheim agenten zich misdragen. In april 2012 had een groep agenten voor een bezoek van Obama aan Colombia ook flink gedronken en prostituees geregeld voor in een hotel in Cartagena. Toen werden de regels aangescherpt. Volgens een van die regels mogen geheim agenten in de tien uur voor hun dienst begint geen druppel drinken.

Na dat incident werden verschillende onderzoeken gedaan en uiteindelijk werden tien geheim agenten ontslagen. De baas van de Secret Service, Mark Sullivan, bood zijn excuses aan voor het wangedrag van zijn agenten en stapte een paar maanden later op.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl