NOS NieuwsAangepast

"Corruptie en diefstal is Spanjes handelsmerk"

Een vreedzaam protest is in Madrid is gisteren uitgelopen op rellen. Daarbij raakten 88 mensen gewond; 24 demonstranten werden opgepakt.

De dag begon met tienduizenden mensen die in de Spaanse hoofdstad protesteerden tegen de regering. Vanuit heel Spanje waren mensen naar de hoofdstad gelopen om te laten zien hoe boos ze zijn. Hun protest noemden ze 'de mars van de waardigheid'.

Man draagt masker tijdens het protest | AFP

"Ik wil een goede toekomst"

De demonstranten willen dat de regering stopt met het betalen van de schulden en meer geld uittrekt voor de werkloosheid, armoede, zorg en onderwijs. "Ik wil geen corruptie, bezuinigingen en werkloosheid". zegt de 24-jarige Susana tegen The Guardian. "Ik wil een goede toekomst voor Spanje." De demonstranten hadden spandoeken bij zich met leuzen als "Brood, banen en huizen voor iedereen" en "Corruptie en diefstal, Spanjes handelsmerk".

De regering van de Spaanse premier Rajoy heeft sinds 2011 de belastingen laten stijgen en flink bezuinigd op overheidsprogramma's, om het begrotingstekort te verkleinen. En dat komt hard aan, nu 26 procent van de Spanjaarden werkloos is.

Demonstranten vallen een bank aan | AFP

Rubberkogels en traangas

De demonstranten hadden toestemming om tot 21.00 uur te demonstreren, maar het liep toch uit de hand. Een paar mensen begon een tent op te zetten in de stad, waardoor de politie het idee kreeg dat ze niet van plan waren om weg te gaan.

"De politie begon duidelijk te maken dat het protest moest stoppen", zegt correspondent Jessica van Spengen. "Toen zou volgens de politie een kleine groep zijn begonnen met het gooien van flessen naar de ME. De politie greep in met rubberkogels en traangas."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl