NOS NieuwsAangepast

Michelle Obama speelt een potje pingpongdiplomatie

Michelle Obama liet haar pingpongskills zien tijdens een officieel bezoek aan China. Op een school in Peking speelde ze onder toeziend oog van de Chinese first lady een potje tegen een docent. Veel ervaring had de first lady niet, wel verklapte ze dat haar man af en toe het spelletje speelt. "Hij denkt dat hij beter is, dan 'ie is." Eerder speelde Barack Obama al samen met de Britse premier Dave Cameron tegen een Londense scholier.

Michelle Obama bezoekt China samen met haar dochters Malia en Sasha en haar moeder, Marian Robinson. Haar bezoek moet de relatie tussen Amerika en China verbeteren. De vrouw van de Chinese president, Peng Liyuan, leidde de Obama's rond door de school.

"Het bezoek laat zien dat de relatie tussen Amerika en China er niet alleen is tussen leiders, maar ook tussen de bevolkingen", laat Obama's communicatieadviseur aan CNN weten. "Het is erg belangrijk dat, gezien de rol die onze twee landen gaan spelen in de 21ste eeuw, we contact blijven houden op bestuurlijk niveau, maar ook dat we een relatie opbouwen met de bevolking, vooral jongeren."

Michelle Obama tafeltenniste niet alleen, ze kreeg ook les in kalligrafie en bekeek een robot | AFP/EPA

Pingpongdiplomatie

Het is niet de eerste keer dat China pingpongdiplomatie inzet om de relatie met Amerika te verbeteren. In de jaren zeventig, de tijd van de Koude Oorlog, waren er veel spanningen tussen China en Amerika. De toenmalige Chinese leider Mao Zedong besloot toen het Amerikaanse tafeltennisteam uit te nodigen om te spelen tegen de Chinese tafeltennissers.

Die ontmoetingen zorgden er mede voor dat in 1972 de Amerikaans president Nixon een officieel bezoek bracht aan China. De kou was uit de lucht en China trad niet veel later toe tot de VN Veiligheidsraad. De tafeltennisspelers werden wereldberoemd.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl