NOS NieuwsAangepast

'Ook ik ben Nederlands': klaar met stereotypen

Facebook / 'Ook ik ben Nederlands'

"Wat spreek je goed Nederlands!" Van die 'aardig bedoelde' woorden die allochtone jongeren vaak horen. Vijf studenten van verschillende universiteiten en hbo-opleidingen zijn er klaar mee. Ze hebben de Facebook pagina 'Ook ik ben Nederlands' opgericht.

Facebook / 'Ook ik ben Nederlands'

Stereotype

De pagina maakt via foto's duidelijk waarmee de jongeren dagelijks geconfronteerd worden. "Vaak zijn de uitspraken niet kwetsend bedoeld, maar ze bevestigen wel steeds een stereotype", zegt Nimo, een van de oprichters van de pagina.

Zelf staat Nimo op de foto met de tekst: 'Wat spreek je goed Nederlands!' Ze zegt: "Je weet niet wat je moet zeggen als je dat te horen krijgt. Ik vind het raar, want ik woon hier al mijn hele leven."

Die vorm van hokjesdenken willen de oprichters van de pagina bespreekbaar maken. "De opmerkingen komen voort uit onwetendheid", denkt Nimo.

Facebook / 'Ook ik ben Nederlands'

I, Too, create a Facebook page

'Ook ik ben Nederlands' is niet de eerste pagina dit hokjesdenken probeert aan te pakken. Inspiratiebronnen voor de pagina zijn 'I, Too, Am Harvard' en 'I, Too, Am Oxford'. Deze pagina's werden opgericht om te laten zien welke opmerkingen zwarte studenten op deze universiteiten dagelijks voor hun kiezen krijgen.

Facebook / 'Ook ik ben Nederlands'

Het land door

Inmiddels staat de teller van 'Ook ik ben Nederlands' op 8000 likes en gaan de oprichters "vrolijk door met de pagina". In een interview met HP/De tijd zeggen de oprichters dat ze deze week door Nederland trekken. "Om te laten zien dat het probleem niet alleen in Amsterdam speelt, maar door het hele land."

Facebook / 'Ook ik ben Nederlands'

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl