NOS NieuwsAangepast

Berlin.berlin komt eraan

De Brandenburger Tor in Berlijn - Wikipedia

Een primeur voor Berlijn: de Duitse hoofdstad wordt de eerste stad met een eigen internetdomein. Vanaf 18 maart kunnen alle inwoners en bedrijven van de stad een .berlin-website aanmaken.

Berlijn heeft voor het domein een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse organisatie ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Een .berlin kost tussen de 30 en 60 euro per jaar en moet domeinverhuurder dotBerlin.de in het eerste jaar zo'n 500.000 euro opleveren.

.londen volgt

Na Berlijn volgen andere steden al snel. In april volgt .london en daarna komen onder meer .paris, .nyc (of .newyorkcity) en .johannesburg (waarschijnlijk afgekort).

Overigens is Berlijn niet écht de eerste stad met een eigen domein. Het Weense .wien bestaat al sinds begin maart. Slechts één website maakt daar nu gebruik van; pas in juli is het domein voor iedereen in Oostenrijk beschikbaar.

Tot eerder deze week waren alle domeinen in handen van de Verenigde Staten, maar in september 2015 neemt een internationaal samenwerkingsverband het stokje over. Dat verband wordt nu gevormd. Naast overheden zijn ook bedrijven en organisaties dan welkom.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl