NOS NieuwsAangepast

Universele oplader komt eraan

De 'Lightning'-lader van Apple, en een micro-usb-lader. Foto via hier en hier.

Je kent het wel: iemand is op zoek naar een iPhone-lader, maar er zijn alleen maar mensen met een Android-lader. Dat is over een paar jaar verleden tijd. Het Europees parlement stemde vandaag voor een plan om de universele oplader te verplichten. En daar moet ook Apple aan geloven.

Met de nieuwe regels zijn bedrijven verplicht een universele lader mee te sturen. Ook moet de lader in alle telefoons passen.

Telefoons met Android en Windows kun je al tijden op dezelfde manier opladen, maar Apple houdt vast aan de eigen lader. Met de nieuwe regels mogen smartphones zonder een universele lader niet in Europa worden verkocht.

Maar gooi je Apple-lader nog niet weg...

...want de universele lader komt er op z'n vroegst pas in 2017. Landen krijgen nog twee jaar om hun eigen regels aan te passen, en fabrikanten krijgen daarna nog een jaar om hun producten aan te passen. De enige die nog dwars kan liggen, is de Europese Commissie.

De universele lader is onderdeel van een voorstel om het gebruik van radioapparatuur in smartphones binnen de EU beter op elkaar af te stemmen. De EU wil op deze manier de kosten en het afval verminderen én het gebruiksgemak verbeteren.

Hoe de universele lader er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Momenteel gebruiken de meeste telefoons (behalve die van Apple dus) een micro-usb-lader.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl