NOS NieuwsAangepast

Orgaanhandel op Facebook populair

Een man uit Almere vond vorige maand een donornier op Facebook. Sterker nog, hij vond 35 mensen die bereid zijn een nier aan hem af te staan, voor niets. Maar blijkbaar kan je er op Facebook ook prima geld voor vragen.

De Britse krant Sunday Post deed een onderzoekje, waaruit blijkt dat er een levendige handel in organen is op de netwerksite. Een journalist van de krant deed zich op Facebook voor als de broer van een vrouw die snel een orgaantransplantatie nodig had. Hij zette de advertentie op een speciale Facebookpagina voor orgaanhandel. Binnen een week had hij elf aanbiedingen van mensen wereldwijd die bereid waren een orgaan te verkopen.

Illegaal

Dat waren mensen uit onder meer China en Pakistan, maar ook Britten. Volgens de krant zijn veel mensen blijkbaar zo arm, dat ze hun eigen leven willen riskeren om geld te verdienen. Britten zouden naar het buitenland moeten uitwijken om checks en lastige vragen te ontlopen - aangezien het illegaal is om geld te vragen voor een orgaan.

Maar dat houdt veel mensen dus niet tegen, aldus de Sunday Post. Een man uit Engeland schreef aan de journalist dat het "nogal een ding is om te doen, maar voor het juiste bedrag ben ik ertoe bereid". Hij wilde er 30.000 pond voor, zo'n 36.000 euro.

Kwetsbaar

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is geschokt door deze onthullingen. "Het toont aan hoe kwetsbaar mensen zijn. Dit is een van de redenen om orgaanhandel te verbieden."

Dat je op het internet aan organen kunt komen is geen verrassing, maar Facebook probeert dit soort taferelen meestal te weren. De site weigert sinds kort bijvoorbeeld wapenhandel via Facebookpagina's. We wachten nog op een reactie of Facebook ook van de orgaanhandel-pagina's afwist.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl