NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters willen vuurwerkverbod

Je kunt er beter maar vroeg bij zijn als het om de vuurwerkdiscussie gaat. De burgemeesters van de vier grote steden hebben daarom minister Opstelten van Veiligheid en Justitie alvast opgeroepen om een vuurwerkverbod in te stellen op Oudejaarsdag.

Nu is het zo dat er op 31 december vanaf 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts geknald mag worden. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam willen dat beperken, van 23.00 uur tot 01.00 uur. Dat zou een stuk schelen in de schade en overlast.

Normale dag

"Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk doet, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb namens de grote steden.

Ook de periode dat je vuurwerk mag kopen, zou ingeperkt moeten worden. Nu begint die drie dagen voor de jaarwisseling, maar dat zou volgens de burgemeesters anderhalve werkdag moeten worden. "Afhankelijk van wanneer het weekend valt, start de verkoop dan op 30 december om 12.00 uur."

Geen algeheel verbod

Een algeheel verbod op vuurwerk zien ze nog niet zitten; dat zou niet te handhaven zijn omdat de traditie te diep geworteld is in de Nederlandse samenleving.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl