NOS NieuwsAangepast

Zakkenrollerij in Nederland on a roll

Amsterdammers opgelet: zakkenrollen wordt in de hoofdstad steeds populairder. Vergeleken met vorig jaar zijn er 1879 (ongeveer 22,5 procent) meer zakken gerold, blijkt uit misdaadcijfers van de nationale politie. Dat is flink hoger dan de gemiddelde stijging in Nederland: 13 procent.

Duizenden lege broekzakken

In totaal zijn er in 2013 meer dan 10.000 mensen in Amsterdam bestolen door zakkenrollers. Meestal worden mobieltjes buitgemaakt. Andere steden volgen op een afstandje wat betreft zakkenrollerij: Rotterdam met 2700 gevallen, Den Haag met 2150, Eindhoven met 1500, Utrecht met 1400 en Maastricht met 1200.

.

Eindhoven is een bijzonder geval: daar wordt niet opvallend veel gezakkenrold, maar de stiekeme diefstal maakt wel een enorme opmars. In de stad is het aantal (gemelde) zakkenrolincidenten afgelopen jaar met meer dan 60 procent gestegen.

Minder misdaad

Het aantal misdrijven daalt in Nederland over het algemeen wel. De politie schrijft dit toe aan een andere en intensievere aanpak. Kijken we naar Amsterdam, zien we inderdaad een daling op veel gebieden. Er is bijvoorbeeld minder fraude, wapenhandel, bedreiging, mishandeling, brand en straatroof (een heel klein beetje).

In Almelo had de politie begin 2013 een oplossing gevonden tegen zakkenrollers, een beursbelletje (nee, het was echt geen grap). En wat blijkt: het werkt. In 2013 zijn er in Almelo 20 procent minder zakken gerold.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl